ارائه انواع رژیم‌های غذایی با بهترین متد

انواع درمان جوش روی صورت

یکی از معضلاتی که بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه شده‌اند، مربوط به جوش و التهابات ناشی از آن است که اغلب در دوران بلوغ رخ می‌دهد. درمان جوش روی صورت، کاری نیست که بتوان بدون بررسی‌های اولیه انجام داد؛ چراکه عوامل بسیاری می‌توانند روی ایجاد و شکل‌گیری آن تاثیر‌گذار باشند. می‌توان از استرس، عدم رعایت بهداشت، نداشتن رژیم غذایی سالم و مناسب و… به‌عنوان برخی از این عوامل تاثیر‌گذار نام برد. وقتی بتوانید ریشه اصلی این مشکل را پیدا کنید، می‌توانید به‌راحتی حتی با روش‌های خانگی هم آن‌ها را از‌بین ببرید.

دختری در حال نگاه کردن به جوش روی صورتش

جوش روی صورت چیست؟

پوست صورت دارای منافذ بسیاری است که اغلب چربی بسیاری دارند. این معضل که با نام ACNE هم شناخته می‌شود، از تجمع بافت چربی زیاد در منافذ به‌وجود می‌آید. اغلب اوقات، یکی از اصلی‌ترین دلایل را می‌توان مربوط به جمع‌شدن سلول‌های مرده روی پوست دانست. برای درمان جوش روی صورت، ابتدا باید نوع آن را شناسایی کنید؛ چراکه این معضل با‌توجه به روند شکل‌گیری، انواع مختلفی دارد. بسیاری از افراد، این عارضه پوستی را با نام آکنه می‌شناسند؛ در‌ صورتی­که آکنه، یکی از انواع آن است.

این معضل که اغلب به‌صورت قرمزی در نواحی مختلف همچون پیشانی، چانه، کنار گوش و گونه خود را نشان می‌دهد، می‌تواند روی اعتماد‌به‌نفس افراد تاثیر منفی بگذارد. با‌وجود آنکه شکل ظاهری این عارضه پوستی چندان جالب به‌نظر نمی‌رسد و می‌تواند فرد را آزار دهد، امکان دارد قرمزی آن هم منجر‌به ایجاد درد شود. وقتی صحبت از درمان جوش روی صورت به میان می‌آید، بسیاری از افراد گمان می‌کنند تمامی مدل‌های آن، خود را با قرمزی نشان می‌دهند؛ اما بسیاری از آن‌ها سفید یا حتی سیاه بوده و برخی هم ممکن است چرکی باشند.

ترشح بیش از اندازه چربی، اختلالات هورمونی، تغذیه نا‌مناسب، عدم مراقب صحیح از پوست و حتی برخی بیماری‌ها می‌توانند سبب ایجاد این عارضه پوستی شوند.

دست روی جوش زیر لب روی صورت
انواع متغیر ها در بروز جوش صورت

انواع متغیر هایی که در بروز جوش صورت تاثیر میگذارند

در بخش قبل به چند مورد از این متغیر‌ها پرداختیم. منظور از اختلالات هورمونی، در‌ واقع همان اختلالاتی است که در دوران بلوغ نمایان می‌شوند. البته این موضوع تنها به بلوغ ختم نشده و می‌تواند در دوران بارداری و حتی پس از آن هم گریبان­گیر خانم‌ها شود. درمان جوش روی صورت در دوران قاعدگی، یکی از مسائلی است که بسیاری از خانم‌ها هر ماه درگیر آن می‌شوند و نمی‌دانند که باید چه کاری انجام دهند. بهترین کار در این زمان، صبر است؛ چراکه با پایان دوره، کم‌کم این عارضه‌ها هم محو می‌شوند.

دلیل ایجاد این معضل در دوران قاعدگی، بلوغ یا حتی حاملگی، آن است که با تغییر هورمون‌ها امکان دارد چربی‌های بیشتری روی پوست‌تان ترشح شوند و باکتری‌ها در این شرایط رشد کنند. بسیاری از افراد دارای پوست چرب هستند؛ پس می‌توان دلیل اصلی ایجاد مشکل را در این زمینه جستجو کرد. اگر پوست چربی دارید، باید برای درمان جوش روی صورت، از تحریک غدد چربی جلوگیری کنید. یکی از اصلی‌ترین مواردی که می‌تواند غدد چربی را تحریک کند، استرس است.

محصولات آرایشی بی‌کیفیت، نداشتن تغذیه سالم، تماس با آلودگی هوا، عدم شستشوی پوست پس از ورزش و تعریق، نبود مواد مغذی در غذایی که مصرف می‌کنید، شستشوی نا‌مناسب، ژنتیک، زدن دست کثیف به آن، برخی بیماری‌ها و همچنین استرس، برخی از عوامل موثر در ایجاد این مشکل هستند.

انواع جوش صورت

به‌صورت کلی می‌توان این عارضه را در 2 دسته عفونی و غیر‌عفونی قرار داد. مدل‌های سر‌سیاه و سر‌سفید که بسیاری از افراد با آن مواجه می‌شوند، در دسته غیر‌عفونی قرار می‌گیرند. با طرز صحیح تفکیک این 2 نوع از هم، می‌توانید درمان جوش روی صورت را محقق سازید. نوع دیگر که عفونی است، آکنه را در زیر‌مجموعه خود دارد. در ادامه انواع مختلف این عارضه را نام برده و دلیل اصلی به‌وجود‌آمدن آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

جوش سر سیاه روی پوست صورت کنار بینی
جوش سر سیاه

جوش های سر سیاه

وقتی منافد چربی بسته می‌شوند، اگر درون این منفذ‌ها چیز آلوده‌ای نباشد، مشکل خاصی به‎وجود نمی‌آید. اما چنانچه سلول‌های مرده یا حتی آلودگی هوا وارد آن‌ها شوند، می‌توانند این عارضه را به‌وجود بیاورند. وقتی چربی داخل منافذ قرار می‌گیرند و پوست‌تان را به‌خوبی نمی‌شویید، خواهید دید که لکه‌هایی سفید به‌وجود می‌آیند. اگر این لکه‌ها یا همان جوش‌های سفید تخلیه نشوند و روی سطح پوست بمانند، در برخورد با آلودگی هوا و هوای اکسید‌شده به رنگ سیاه تغییر کرده و ظاهر بدی را برایتان ایجاد می‌کنند.

برای درمان جوش روی صورت در نوع سر‌سیاه، بهتر است پیش از به‌وجود آمدن آن، مشکل را رفع کنید.

جوش های سر سفید

نوع سر‌سفید که همچون سر‌سیاه در دسته غیر‌عفونتی قرار می‌گیرد هم از انسداد منافذ چربی ایجاد می‌شود؛ در ‌واقع این نوع، همان مدل سر‌سیاه است که هنوز به مرحله برخورد با اکسید هوا نرسیده. به این نوع عارضه، کومدون‌های بسته هم گفته می‌شود؛ چراکه چربی‌ها درون منافذ قرار گرفته و سطح آن‌ها بسته می‌شود. دلایل اصلی ایجاد این مشکل را می‌توان در وجود باکتری، چربی بیش­ازحد، زیاد‌شدن سلول‌های مرده و همچنین تغییرات هورمونی خلاصه کرد. برای درمان جوش روی صورت در نوع سر‌سفید، نباید آن را فشار داده و تخلیه کنید.

یکی دیگر از جوش های روی صورت جوش های پاپول یا سفت دانه

پاپول‌ها هم همچون 2 نوع قبلی، از تجمع چربی و سلول‌های مرده در منافذ به‌وجود می‌آیند. سفت‌دانه‌ها برجستگی کوچکی دارند و اغلب اوقات به رنگ قرمز یا صورتی دیده می‌شوند. دلیل اصلی که به پاپول سفت‌دانه گفته می‌شود، حالت سفتی است در سطح خود دارد. بسیاری از افراد گمان می‌کنند برای درمان جوش روی صورت نوع پاپول، باید آن را فشار داده و از زیر پوست خارج کنند، اما اشتباه‌ترین کار ممکن همین است؛ چراکه پاپول‌ها باکتری به نام باکتریوم دارند که این باکتری پس از خارج‌شدن می‌تواند به پوست نفوذ کرده و پاپول‌های دیگری را به‌وجود بیاورد.

اگر برای درمان پاپول فکر خاصی نداشته باشید و همچنان بخواهید آن‌ها را از زیر پوست خارج کنید، امکان دارد در ادامه با آکنه‌های التهابی مواجه شوید؛ حال حل مشکل سخت‌تر می‌شود. اغلب اوقات دلیل اصلی به‌وجود‌آمدن پاپول‌ها، همان عارضه‌های سر‌سفید و سر‌سیاه هستند. وقتی آن‌ها را دستکاری و تحریک کنید، به احتمال زیاد با پاپول مواجه خواهید شد. عدم درمان جوش روی صورت، می‌تواند التهاب زیادی ایجاد کرده و شما را آزرده‌خاطر سازد.

جوش های چرکی روی پوست صورت
جوش چرکی

جوش های چرکی

این نوع که با نام پاسچول هم شناخته می‌شود، اغلب اوقات روی بازو، قفسه سینه و کمر قابل مشاهده است. پاسچول‌های روی پوست صورت، همان برجستگی‌های قرمز رنگی هستند که چرک وسط آن واضح بوده و اغلب رنگی زرد یا سفید دارند. منظور از قرمزی دور این چرک‌های سفید و زرد، در ‌واقع همان التهاب است. به‌طور معمول پاسچول‌های ملتهب با درد همراه هستند. برای درمان جوش روی صورت در نوع پاسچول، ابتدا باید بدانید که علت آن مربوط به تجمع باکتری و سلول‌ها ایمنی است، یا تغییرات هورمونی دلیل ایجاد آن‌ها هستند!

بخش عمده‌ای از این چرک‌ها، همانند پاپول زیر پوست هستند و تنها بخش کوچکی از آن‌ها از روی پوست قابل مشاهده‌اند. اگر بخواهید آن‌ها را با فشار‌دادن، از زیر پوست خود خارج کنید، مطمئن باشید این نوع هم همانند پاپول زیاد شده و می‌تواند ظاهر زیبای پوست‌تان تغییر دهد. توصیه می‌شود این کار را به یک فرد متخصص در این زمینه بسپارید.

آکنه یا جوش کیستیک

درمان جوش روی صورت از نوع کیستیک، یکی از مسائلی است که بسیاری از افراد می‌خواهند روش‌های آن را بدانند. آکنه که در دسته عارضه‌های عفونتی قرار می‎‌گیرد، چرک زیادی را با خود به‌همراه دارد. بخش عمده‌ای از آکنه در اعماق زیرین پوست بوده و اغلب به رنگ سفید در سطح قابل مشاهده است. به‌طور معمول، این کیست‌های چرکی بسیار بزرگ، ملتهب، دردناک و قرمز هستند؛ البته این قرمزی در اطراف آن‌ها بوده و دلیل آن را هم می‌توان در التهاب موجود جستجو کرد.

به احتمال زیاد اگر آکنه داشته باشید و حتی آن را دست نزنید، خواهید دید که روز‌به‌روز مشکل‌تان بیشتر می‌شود؛ ممکن است بپرسید چرا؟ درمان جوش روی صورت از نوع آکنه بسیار سخت است؛ چراکه آکنه‌ها که عفونتی هستند، خود‌به‌خود ترکیده و می‌توانند سطح پوست را آلوده کنند، که همین مسئله سبب ایجاد آکنه‌های دیگر می‌شود.

چند روش راهکار و روش درمان جوش روی صورت

چنانچه می‌خواهید این عارضه پوستی را از‌بین ببرید، بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص است؛ چراکه پزشک می‌تواند نوع مشکل‌تان را تشخیص دهد. اما اگر می‌خواهید این کار را خود‌تان انجام دهید، باید بدانید برخی از آن‌ها هم قابل درمان نبوده و اگر دست زده و تحریک‌شان کنید، ممکن است بد‌تر از قبل شوند. روش‌ها و راهکار‌های طبیعی بسیاری وجود دارند که می‌توانید برای درمان جوش روی صورت خود از آن‌ها بهره ببرید، که در ادامه برخی از آن‌ها را ذکر می‌کنیم.

  • عصاره چای سبز، با داشتن خواص ضد‌عفونی و ضد‌التهابی، می‌تواند التهاب مکان مورد‌نظر را تا حد زیادی کاهش داده و در طولانی‌مدت مشکل را برطرف کند.
  • آلوئه‌ورا هم خواصی همچون خاصیت‌های چای سبز را داشته و می‌تواند در این روند موثر باشد. برای استفاده از آلوئه‌ورا می‌توانید یک قاشق چای‌خوری از این عصاره را روی قسمت مورد‌نظر بمالید و حدود 15 الی 20 دقیقه صبر کنید. پس از این تایم، باید پوست را بشویید.
  • یکی از روش‌های درمان جوش روی صورت، شستن آن با آب گرم و صابون مخصوص پوست صورت است. با این کار می‌توانید چربی‌های اضافی را از‌بین ببرید. البته باید در انتها با آب سرد کار خود را تمام کنید تا منافذ پاکیزه بسته شوند.

عوامل موثر و راه های جلوگیری از جوش صورت در زنان

یکی از عوامل موثر در ایجاد این معضل در خانم‌ها همان تغییرات هورمونی است. در کنار این مسئله، نخوردن غذای سالم، استفاده از وسایل آرایش نا‌مرغوب، بهره‌بردن از لوازم آرایش نا‌سازگار با پوست و همچنین استرس، از دیگر مواردی هستند که درصد احتمال ایجاد این عارضه پوستی در خانم‌ها را بیشتر می‌کنند. برای درمان جوش روی صورت یا حتی جلوگیری از آن، باید هر روز صورت خود را با آب گرم و یک صابون ملایم بشویید. همچنین با رژیم غذایی مثل خوردن سبزیجات، میوه‌ها و مواد مغذی می‌تواند تاثیر بسیاری در این فرآیند داشته باشد. خانم‌ها باید از استرس دوری کنند؛ چراکه استرس یکی از عوامل شایع تغییرات هورمونی است.

روش های پیشگیری و درمان جوش روی صورت آقایان

بسیاری از آقایان گمان می‌کنند رسیدگی به پوست کار زنانه‌ای بوده و مربوط به آن‌ها نمی‌شود. آقایان هم باید بهداشت فردی خود در این زمینه را رعایت کرده و از ژل‌ها و عصاره‌هایی که ضد‌جوش و مرطوب‌کننده هستند، استفاده کنند. درمان جوش روی صورت آقایان در مقایسه با خانم‌ها کار سخت‌تری است؛ چراکه اغلب مردان در طول روز بیرون از خانه مشغول به کار بوده و با هوای آلوده، دود سیگار، محصولات شیمیایی  و گرد‌و‌غبار در تماس هستند. این افراد باید در طول روز حداقل 2 بار پوست خود را با آب و صابون ملایم بشویند.

برای جلوگیری از جوش روی صورت چه باید کرد؟

داشتن روتین پوستی که همراه با بهداشت کامل باشد، می‌تواند پوستی بسیار شاداب و زیبا را به شما هدیه دهد. همیشه گفته می‌شود پیشگیری بهتر از درمان است؛ این مسئله برای درمان جوش روی صورت هم صدق می‌کند. می‌توانید برای پیشگیری، فوم‌ها، کرم‌ها و لوسیون‌های ضد‌التهاب را در روتین خود جای دهید. از آنجایی‌که اشعه خورشید هم می‌تواند سبب ایجاد این عارضه شود، بهتر است استفاده از ضد‌آفتاب را هم فراموش نکنید. شما هر کاری هم که برای صورت‌تان انجام دهید، با زدن دست کثیف به آن، می‌توانید تمامی این کار‌های خود را بی‌اثر کنید.

درمان خانگی جوش روی صورت

بخور‌دادن و ایجاد گرمای موضعی برای آن بخش، می‌توانند روش‌های خانگی موثری برای بهبود وضعیت‌تان باشند. اگر مشکل‌تان سطحی بوده و چندان عمقی به‌نظر نمی‌رسد می‌توانید از روش‌های خانگی استفاده کنید؛ در غیر این‌صورت به‌طور حتم باید به پزشک متخصص مواجعه کنید. برای درمان جوش روی صورت و ایجاد گرمای موضعی روی آن قسمت، می‌توانید از حوله یا کمپرس گرم بهره ببرید. استفاده از ماسک عسل و زردچوبه، آب‌لیمو، عصاره چاتی سبز، عصاره آلوئه‌ورا، روغن درخت چای و روغن هسته انار هم  از دیگر روش‌های خانگی هستند.

با رژیم غذایی سالم از زدن جوش روی صورت جلوگیری کنیم

در رژیم انلاین برای درمان جوش روی صورت و همچنین داشتن زندگی سالم‌تر، بهتر است مصرف شیرینی را به حداقل برسانید. استفاده از میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی‌اکسیدان می‌توانند در این فرآیند به شما کمک شایانی کنند. مصرف حداقل 6 لیوان آب در روز اهمیت فوق‌العاده زیادی دارد که می‌تواند در این بخش هم تاثیر‌گذار باشد. برای آنکه از ایجاد چربی‌های اضافی روی پوست خود جلوگیری کنید، بهتر است دور غذا‌های چرب را خط بکشید، تا از ایجاد جوش روی صورت جلوگیری کنید.

این مطلب توسط گروه تحریریه، از منابع گوناگون گردآوری و تدوین شده و صرفا جهت آشنایی شما با موضوع بحث میباشد و هیچگونه تایید یا رد در مورد این مطلب را تضمین نمیکنیم.

منبع

خلاصه آنچه درباره درمان جوش روی صورت گفته شد

معضل جوش و التهابات ناشی از آن، مخصوصاً در دوران بلوغ، یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن روبرو می‌شوند. این مشکل معمولاً به عوامل چون استرس، عدم رعایت بهداشت، تغذیه نامناسب و… برمی‌گردد. برای درمان آن، نیاز به شناسایی ریشه مشکل و استفاده از روش‌های مناسب است. جوش روی صورت ناشی از تجمع چربی در منافذ پوست است و می‌تواند با تغییرات هورمونی، تغذیه نا‌مناسب، استرس و سایر عوامل مرتبط باشد. این مشکل می‌تواند به‌صورت قرمزی یا حتی دردآور در نواحی مختلف صورت ظاهر شود و برای افراد تأثیرات منفی بر اعتماد به‌نفس داشته باشد. اختلالات هورمونی، استفاده از محصولات آرایشی بی‌کیفیت، عدم تغذیه مناسب و استرس، برخی از عوامل موثر در ایجاد این مشکل هستند.

دکتر خورشیدی

سوالات متداول

  • چه عواملی می‌توانند به ایجاد جوش و التهابات روی صورت منجر شوند؟
    عواملی چون استرس، عدم رعایت بهداشت، تغذیه نامناسب و استفاده از محصولات آرایشی بی‌کیفیت می‌توانند به ایجاد جوش و التهابات روی صورت منجر شوند.
  • چه عواملی می‌توانند منجر به تجمع چربی و جوش روی صورت شوند؟
    تغییرات هورمونی، تغذیه نا‌مناسب، استرس، استفاده از محصولات آرایشی بی‌کیفیت و عدم رعایت بهداشت از میان عوامل موثر در ایجاد جوش و التهابات روی صورت هستند.