ملیتاید نام نمونه ایرانی داروی لیراگلوتاید است که بهمنظور کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و پیشگیری از سکته تزریق میشود. ملیتاید به دلیل تأثیرگذاری بر سرعت تخلیه معده و کاهش اشتها، بهمنظور لاغری برای افراد شاخص توده بدنی بالا نیز تجویز میشود. این دارو عوارض زیاد و خطرناکی دارد به همین دلیل باید زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود. همچنین در برخی از رژیم لاغری، استفاده از مکملها و داروهایی مانند ملیتاید نیز توصیه میشود تا فرآیند کاهش وزن را تسریع کند و به بهبود نتایج کمک نماید.
ملیتاید چیست؟
ملیتاید (Melitide) نمونه ایرانی داروی لیراگلوتاید است که در ایران توسط شرکت سیناژن به شکل قلم تزریقی (نوعی آمپول) ساخته شده است. لیراگلوتاید، آنالوگ پپتید-1 شبه گلوکاگون انسانی (GLP-1) است و بهعنوان آگونیست گیرنده GLP-1 عمل میکند.
** GLP-1 نوعی هورمون اینکرتین است و باعث افزایش ترشح انسولین میشود.
داروی ملیتاید با فعالکردن گیرنده GLP-1 باعث افزایش ترشح انسولین شده و همچنین سرعت تخلیه معده را کمتر میکند. نمونههای خارجی این دارو ساکسندا و ویکتوزا نام دارند. ملیتاید برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و کاهش خطر سکته قلبی و مغزی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 میشود. این دارو به دلیل کاهش اشتها و کاهش سرعت تخلیه معده، گاهی اوقات برای لاغری نیز تجویز و استفاده میشود.
نحوه استفاده از ملیتاید
قبل از تزریق ملیتاید قلم را از یخچال خارج کنید و چند دقیقه صبر کنید تا با محیط هم دما شود. درپوش قلم را بردارید و دیواره قلم را با پد الکلی ضدعفونی کنید.
یک سرسوزن جدید بردارید، برچسب انتهای آن را جدا کنید. سپس سرسوزن را در نوک قلم گذاشته و در جهت عقربههای ساعت بچرخانید تا سر جایش محکم شود. قلم را بهگونهای نگه دارید که سوزن قلم به سمت بالا باشد. سپس درپوش خارجی و درپوش داخلی سوزن را بردارید. پیچ انتهای قلم را روی دوز تجویز شده تنظیم کنید.
ملیتاید را میتوان به شکم (به فاصله پنج سانتیمتر از ناف)، جلوی ران، بالا یا پشت بازو تزریق کرد. محل تزریق را با پد الکلی تمیز کنید. با یکدست محل تزریق را کمی فشار دهید تا محل تزریق کمی برجسته شود. قلم را به حالت نود درجه و بهآرامی به پوست بزنید تا سوزن تا انتها در پوست فرورود. سپس دکمه آبیرنگ انتهای قلم را فشار دهید تا دارو تزریق شود و عدد 0 در مقابل نشانگر نمایش داده شود. 10 ثانیه صبر کنید، سپس سوزن قلم را از پوست خارج کنید. محل تزریق را با پنبه خشک بپوشانید.
بعد از تزریق، سوزن را در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید و آن را دور بیندازید. سرپوش محافظ را روی قلم قرار دهید و قلم را در یخچال بگذارید.
بهترین زمان تزریق ملیتاید
ملیتاید را باید بر اساس تجویز پزشکتان مصرف کنید. بهطورکلی ساعت خاصی برای مصرف داروی ملیتاید یا لیراگلوتاید تعیین نمیشود؛ اما بهترین حالت این است که این دارو را هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید.
ملیتاید و لاغری
ملیتاید به دلیل تأثیری که برای کاهش اشتها دارد، در موارد خاصی بهمنظور کاهش وزن تجویز میشود. موارد تجویز این دارو برای لاغری عبارتاند از:
- شاخص توده بدنی بالای 30
- شاخص توده بدنی بالای 27 به همراه دیابت یا فشار خون
- کودکان بالای 12 سال که بیشتر از 60 کیلوگرم وزن دارند.
تأثیر ملیتاید برای لاغری
کاربرد اصلی داروی ملیتاید کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است اما تحقیقات به دست آمده از National Library of Medicine مصرف این دارو، میتواند منجر به لاغری و کاهش وزن محسوس شود.
ملیتاید لاغری باعث کاهش سرعت تخلیه معده میشود. بهاینترتیب، فرد برای مدت طولانیتری احساس سیری میکند و کمتر گرسنه میشود. با کاهش اشتها و کاهش میزان غذاخوردن، فرد کالری کمتری دریافت میکند و بهمرورزمان، لاغر میشود. مصرف ملیتاید در کنار رژیم دیابت مناسب و ورزش میتواند باعث نتیجهگیری بهتر از مصرف دارو میشود.
دوز مصرف ملیتاید برای لاغری
داروی ملیتاید در سه دوز 0.6 میلیگرم، 1.2 میلیگرم و 1.8 میلیگرم قابلتنظیم و تزریق است. مصرف این دارو معمولا با دوز 0.6 میلیگرم شروع میشود و سپس به تجویز پزشک افزایش میابد.
برای تنظیم دوز مورد نیاز هنگام تزریق، باید پیچ پایین قلم را بچرخانید تا عدد مناسب در مقابل نشانگر قرار گیرد. سپس مراحل تزریق را انجام دهید.
امپول ملیتاید چقدر لاغر میکنه
میزان کاهش وزن افراد مختلف بعد از مصرف ملیتاید لاغری متفاوت بوده و از 2 تا 15 کیلو متغیر است. بهطورکلی افرادی که از داروی ملیتاید استفاده میکنند، 16 هفته بعد از اولین مصرف، متوجه 4 درصد کاهش وزن میشوند.
درصورتیکه بعد از 16 هفته از مصرف دارو کاهش وزنی مشاهده نکردید، باید مصرف دارو را قطع کنید و این مورد را به پزشک اطلاع دهید.
عوارض آمپول ملیتاید
حالت تهوع، اسهال و استفراغ، سوءهاضمه، کاهش اشتها و یبوست از عوارض رایج ملیتاید هستند و معمولاً در روزهای اولیه مصرف دارو بروز میکنند. دیگر عوارض تزریق ملیتاید عبارتند از:
- کاهش قند خون یا هایپوگلایسمی: مصرف ملیتاید برای لاغری یا درمان دیابت ممکن است باعث کاهش قند خون یا هایپوگلایسمی شود. سرگیجه، احساس سبک بودن سر، تپش قلب و اضطراب، تعریق، اختلالات خلقی و تحریکپذیری، گرسنگی، تکلم نامفهوم، لرز، ضعف، سردرد و خوابآلودگی از نشانههای کاهش قند خون هستند. احتمال بروز این عارضه در صورت مصرف ملیتاید با دیگر داروهای کاهنده قند خون مثل انسولین بیشتر میشود.
- مشکلات کلیوی: در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی، اسهال و استفراغ ناشی از تزریق ملیتاید، میتواند منجر به ازدسترفتن آب بدن و بدتر شدن مشکلات کلیوی شود.
مصرف ملیتاید برای لاغری یا برای درمان دیابت ممکن است با عوارض خطرناک دیگری هم همراه باشد که در صورت مشاهده باید مصرف دارو را قطع و سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- حساسیت به ملیتاید: ورم صورت، لب، زبان یا گلو، مشکلات تنفسی، مشکل در بلع، راش و خارش پوستی، سرگیجه، تپش قلب و غشکردن از نشانههای حساسیت به داروی ملیتاید هستند.
- التهاب پانکراس یا پانکراتیت: درد شدید پایدار در ناحیه شکم و معده یا سمت راست شکم تا کمر ممکن است نشاندهنده التهاب پانکراس یا پانکراتیت باشد. این درد ممکن است با حالت تهوع همراه باشد.
- مشکلات صفراوی: برخی از افراد مصرفکننده لیراگلوتاید دچار عوارضی مثل احساس درد در بالا و سمت راست معده، تب، تهوع، استفراغ و زردشدن پوست و چشم شدهاند که نشاندهنده مشکلات صفراوی هستند.
- تومور و سرطان تیروئید: در مطالعات حیوانی، داروی لیراگلوتاید باعث ایجاد تومور و سرطان تیروئید در موش و موش صحرایی شده است؛ اما تا کنون گزارش مبنی بر ارتباط میان مصرف لیراگلوتاید و سرطان یا تومور تیروئید در انسان ثبت نشده است.
ملیتاید و افسردگی
در موارد نادر، افرادی که داروی لیراگلوتاید را مصرف کردهاند، افسردگی را تجربه کرده و افکار خودکشی داشتهاند. به همین دلیل مصرف داروی ملیتاید برای افرادی که سابقه افسردگی یا بیماری روانی دارند یا در گذشته افکار خودکشی داشتهاند، بههیچعنوان توصیه نمیشود. بنابراین، قبل از آغاز دوره درمان با ملیتاید، سوابق مربوط بهسلامت روان و افسردگی خود را حتماً با پزشک در میان بگذارید.
نظرات در مورد آمپول ملیتاید
باوجودآنکه داروی ملیتاید باعث کاهش وزن میشود و این تأثیر در تحقیقات علمی نیز اثبات شده است، توصیه پزشکان این است که در قدم اول با اصلاح سبک زندگی، ورزش منظم و رژیم غذایی مناسب وزنتان را کم کنید. اما اگر شما شاخص توده بدنی بالایی داشته باشید، به بیماریهای زمینهای مثل دیابت یا فشارخون مبتلا باشید و به دلایلی تاکنون در کاهش وزن موفق نبودهاید، ممکن است پزشک آمپول ملیتاید را برای شما تجویز کند.
جمع بندی
ملیتاید (لیراگلوتاید) نوعی داروی تزریقی است که باعث افزایش ترشح هورمون انسولین، کاهش قند خون و کاهش اشتها میشود. کاربرد اصلی این دارو کنترل قند خون و کاهش خطر سکته قلبی و مغزی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است؛ اما در موارد خاص بهمنظور کاهش وزن و لاغری نیز تجویز میشود.
ملیتاید عوارض زیادی دارد و باید در کنار رژیم غذایی صحیح و زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود. نمونههای خارجی این دارو ساکسندا و ویکتوزا نام دارند.
دکتر خورشیدی
سوالات متداول
عوارض ملیتاید برای لاغری چیست؟
عوارض ملیتاید برای لاغری عبارتاند از: استفراغ، سوءهاضمه، اسهال، یبوست، سردرد، دلدرد، کمردرد، حساسیت به دارو، ضعف و خستگی، خارش پوست و مشکلات کلیوی.
مليتايد چيست؟
داروی لیراگلوتاید که در ایران به نام ملیتاید تولید و توزیع شده است، یک داروی تزریقی است که برای بیماران دیابتی و برای لاغری استفاده میشود. ملیتاید باعث افزایش ترشح هورمون انسولین، کاهش قند خون و کاهش اشتها میشود.
دوز ملیتاید برای لاغری چند است؟
داروی ملیتاید در هر نوبت در سه دوز 0.6، 1.2 و 1.8 میلیگرم قابلتنظیم و تزریق است؛ اما میزان دوز مناسب شما باید بر اساس شرایط شما و توسط پزشکتان تعیین شود.
تزریق ملیتاید لاغری به بچه افرادی توصیه نمیشود؟
تزریق داروی ملیتاید برای خانمهای باردار، افرادی که سابقه تومور تیروئید، گاستروپارزی (تخلیه تأخیری معده)، مشکل کلیوی و صفراوی و افسردگی دارند بههیچوجه توصیه نمیشود. مصرف این دارو در دوران شیردهی نیز ممنوع است.
داروی ملیتاید را چگونه برای تزریق آماده کنیم؟
در اولین استفاده از هر قلم جدید، پیچ انتهای قلم را بچرخانید و آن را روی نشانگر بررسی جریان قلم قرار دهید. سپس بهآرامی به لوله حاوی دارو ضربه بزنید تا حبابهای داخل محفظه خارج شوند. سپس دکمه آبیرنگ پایین قلم را فشار دهید تا عدد صفر مقابل نشانگر قرار بگیرد. در این لحظه یک قطره دارو از سرسوزن خارج میشود.
آمپول ملیتاید با ساکسندا و ویکتوزا چه تفاوتی دارد؟
آمپول ملیتاید (melitide) نمونه ایرانی آمپولهای ساکسندا و ویکتوزا است و هر سه آنها حاوی لیراگلوتاید هستند. ویکتوزا بیشتر برای درمان دیابت نوع 2 و ساکسندا بیشتر برای درمان چاقی تجویز میشوند. آمپول ملیتاید هم برای لاغری و هم برای درمان دیابت نوع 2 تجویز میشود.