ارائه انواع رژیم‌های غذایی با بهترین متد

عوارض فست فود و تاثیر آن در سلامتی

مهمترین مضرات و عوارض فست فود چیست؟

امروزه به دلیل افزایش سطح دغدغه و درگیری‌ها، مصرف فست‌فودها به دلیل دردسترس‌بودن و آماده‌شدن در مدت‌زمان کم افزایش‌یافته است. همچنین خوردن فست‌فود و غذاهای فراوری شده ناسالم که جایی در هیچ رژیم غذایی ندارد، از تفریحات جوانان و خانواده‌ها نیز محسوب می‌شود. فست فودها با وجود داشتن طعم لذیذ عوارض بی‌شماری برای بدن و سلامت روان دارند. به‌این‌ترتیب لازم دیدیم در این مقاله به عوارض فست فود و تاثیر آن بر سلامتی، بپردازیم. همراه ما باشید.

فردی چاق در حال خوردن فست فود
خوردن فست فود در بلند مدت باعث مشکلات متعددی می شود.

عوارض فست فود برای بدن

فست‌فودها غذاهای پرکالری و ناسالمی هستند که حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات، کلسترول و نمک هستند. خوردن فست‌فود در کوتاه‌مدت و بلندمدت باعث مشکلات زیادی می‌شود.

عوارض فست فود در کوتاه‌مدت عبارت‌اند از:

  • افزایش سریع قند خون: فست فودها حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند. کربوهیدرات به‌سرعت توسط بدن تجزیه شده و باعث افزایش سریع قند خون می‌شوند. با افزایش قند خون سطح انسولین خون نیز افزایش می‌یابد.
  • احساس خستگی: افزایش شدید انسولین باعث کاهش سریع قند خون و احساس خستگی و گرسنگی می‌شود.
  • افزایش فشارخون: سدیم موجود در فست‌فودها باعث افزایش سریع فشارخون می‌شود.

خوردن مداوم فست‌فود در راز مدت باعث بروز عوارضی می‌شود که عبارت‌اند از:

  • یبوست: فست‌فودها به میزان کافی فیبر ندارند و در درازمدت باعث مشکلات گوارش مثل یبوست می‌شوند.
  • اعتیاد به خوردن فست‌فود: خوردن فست‌فود باعث ترشح هورمون دوپامین می‌شود و در درازمدت باعث اعتیاد به خوردن فست‌فود می‌شود.
  • کمبود ویتامین و مواد معدنی: فست‌فودها ارزش غذایی پایینی داشته و به میزان کافی فیبر، ویتامین و مواد معدنی ندارند. خوردن فست فود در درازمدت فرد را دچار کمبود این مواد مغذی می‌کند.
  • ابتلا به بیماری‌های مختلف: خوردن بیش از حد فست فود با افزایش التهاب، ضعف سیستم ایمنی، عدم کنترل عفونت، ابتلا به سرطان و بیماری‌های آلرژیک ارتباط مستقیم دارد.
  • بیماری‌های قلب عروقی: افزایش کلسترول ناشی از خوردن فست‌فود به‌مرورزمان باعث افزایش فشارخون و بروز مشکلاتی از جمله سکته قلبی، بیماری کلیوی و سکته مغزی می‌شود.
  • چاقی: فست‌فودها چربی و کالری زیادی دارند و خوردن مداوم آن‌ها در درازمدت باعث چاقی و اضافه‌وزن می‌شود.
  • سلامت روان: خوردن فست‌فود نه‌تنها بر سلامت جسم مؤثر است؛ بلکه سلامت روان را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث بروز مشکلاتی از جمله افسردگی شود.

افزایش سطح چربی و کلسترول

یکی از علت‌های مهم افزایش سطح چربی و کلسترول، خوردن بیش از حد غذاهای چرب و فست‌فود است. کلسترول بالا می‌تواند  منجر به رسوب پلاک در عروق خونی شود. گرفتن رگ‌های خونی باعث افزایش فشارخون می‌شود و بیماری‌های قلبی عروقی را در پی دارد.

رسوب پلاک‌ها در عروق کرونری (رگ‌های تغذیه‌کننده ماهیچه قلب)، خون‌رسانی به ماهیچه‌های قلب را مختل می‌کند و در موارد پیشرفته باعث حمله قلب می‌شود. رسوب پلاک در عروق خونی، به رگ‌های قلب محدود نیست؛ بلکه این پلاک‌ها می‌توانند در رگ‌های مغز، کلیه و شریان‌های محیطی نیز رسوب کنند. به‌این‌ترتیب کلسترول بالا خطر سکته قلبی و مغزی، بیماری کلیوی، بیماری‌های قلبی عروقی و درد قفسه سینه را افزایش می‌دهد.

هر سوالی که دارید میتوانید از مشاورین ما بپرسید

مضرات فست فود برای پوست

فست فودها حاوی مقادیر زیادی چربی و کلسترول، قند، سدیم و مواد نگهدارنده هستند. یکی دیگر از عوارض فست فود آسیب رساندن به پوست بدن می باشد. این عوارض پوستی عبارت اند از:

  • بروز آکنه پوستی
  • اختلالات هورمونی
  • بروز درماتیت
  • چرب شدن پوست
  • پیری زودرس پوست
  • بروز لک‌های پوستی
خانمی در تلاش برای خوردن فست فود
خوردن فست‌فود اعتیادآور است!

عوارض فست فود بر روی سیستم عصبی مرکزی

طبق تحقیقات از rmit.edu.au ،عوارض فست‌ فود از چندین جهت بر سیستم عصبی مرکزی یا مغز شما تأثیر می‌گذارد.

خوردن فست‌فود اعتیادآور است. خوردن فست‌فودهای خوشمزه باعث ایجاد احساس رضایت می‌شود. بدن این احساس رضایت را با ترشح هورمون دوپامین نشان می‌دهد. هرچقدر میزان ترشح هورمون دوپامین بیشتر می‌شود، بدن گیرنده‌های دوپامین بیشتری می‌سازد. این به این معناست که به‌مرورزمان، شما برای کسب احساس رضایت، باید بیشتر از قبل فست‌فود بخورید. به‌این‌ترتیب ممکن است احساس کنید که هوس غذای چرب و کربوهیدرات کرده‌اید.

خوردن فست فود باعث تحریک‌پذیری می‌شود. مسئولیت مقاومت در برابر احساس وسوسه، برعهده مرکز کنترل اصلی بدن یعنی قشر جلوی مغز است. این قسمت از مغز تا اوایل 20 سالگی بالغ نمی‌شود. به همین دلیل اکثر نوجوانان تحریک‌پذیر و پرخاشگر هستند. همچنین تحقیقات نشان داده است که مصرف زیاد نوشیدنی‌های شیرین در نوجوانی، روی رشد مغز تأثیر می‌گذارد. افرادی که در دوران نوجوانی کربوهیدرات و غذاهای شیرین بیشتری می‌خورند، در بزرگسالی سخت‌تر از دیگران از قوانین پیروی می‌کنند.

التهاب مغز از دیگر عوارض فست فود می باشد. همان‌طور که خوردن غذایی که به آن حساسیت دارید می‌تواند باعث التهاب در دهان شما شود، خوردن مداوم فست‌فود نیز باعث التهاب هیپوکامپ مغز می‌شود. آسیب‌دیدن هیپوکامپ مغز باعث می‌شود افراد دائماً احساس گرسنگی کنند.

غذاهای ناسالم توانایی یادگیری مغز را کاهش می‌دهند. تحقیقات نشان داده‌اند که افرادی که غذای ناسالم بیشتری می‌خورند، نسبت به افرادی که رژیم غذایی سالمی دارند، در تست‌های حافظه ضعیف‌تر عمل می‌کنند. خوردن غذاهای ناسالم باعث کاهش نوروپلاستیسیته (شکل‌گیری اتصالات بین نورون‌ها) می‌شود؛ درحالی‌که نوروپلاستیسیته برای یادگیری چیزهای جدید و ایجاد خاطرات جدید ضروری است.

تأثیر بر سلامت روان

خوردن فست فود باعث کم‌شدن تولید نورون‌های جدید می‌شود. نورون‌های جدید در هیپوکامپ مغز تولید می‌شوند. کاهش تعداد نورون‌های جوان بر سلامت روان تأثیر می‌گذارد و باعث اختلالاتی از جمله افسردگی می‌شود. خوردن فست‌فود هنگامی که غمگین هستید، با ترشح هورمون دوپامین باعث احساس خوشحالی می‌شود. درنتیجه شما مقدار بیشتری فست‌فود می‌خورید. این مسئله باعث می‌شود به‌مرور بیشتر احساس غمگین بودن داشته باشید.

مضرات فست‌فود برای کودکان

پسر بچه‌ای که فست فود را به غذاهای سالم ترجیح می‌دهد.

فست‌فودها غذاهای ناسالمی هستند که به اندازه کافی ویتامین‌‌ (مثل ویتامین A و C) و مواد معدنی (مثل کلسیم و منیزیم) ندارند. خوردن فست‌فود برای تغذیه و رشد قدی کودکان عوارض بی‌شماری دارد و خوردن مداوم آن به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. مهم‌ترین این عوارض عبارت‌اند از:

  • اضافه‌وزن
  • کمبود اعتمادبه‌نفس و افسردگی
  • پوسیدگی دندان
  • افزایش آتوپی و اختلالات آتوپیک مثل آسم و اگزما
  • یبوست
  • اعتیاد به خوردن غذای ناسالم
  • نوسانات خلقی و عدم تمرکز
  • کاهش سریع قند خون و کم‌بودن سطح انرژی

جمع بندی

امروزه فست‌فودها به دلیل دردسترس‌بودن و سریع آماده‌شدن، نرخ مصرف بالایی دارند؛ اما همان‌طور که توضیح داده شد، خوردن فست‌فود با عوارض بی‌شماری از جمله چاقی، کمبود ویتامین و مواد معدنی، سکته قلب و مغزی، یبوست و… ارتباط مستقیم دارد. اگر شما هم تا پیش‌ازاین از طرفداران پروپاقرص فست‌فودها بودید، باید بدانید که برای اصلاح عادت هنوز دیر نیست. حالا که از عوارض فست‌فودها مطلع شدید می‌توانید سبک زندگی خود را اصلاح کنید و با یک رژیم غذایی سالم، تأثیر خوردن فست‌فودها و غذاهای ناسالم را کمتر کنید.

تنها کافی است از سایت دکتر خورشیدی درخواست رژیم آنلاین ثبت کنید و با یک رژیم لاغری، اضافه‌وزنی که با خوردن فست‌فود طی سال‌ها پیدا کرده‌اید را درمان کنید.

دکتر خورشیدی

سوالات متداول

خوردن روزانه فست‌فود چه عوارضی دارد؟

مهم‌ترین عوارض خوردن روزانه فست‌فود عبارت‌اند از: افزایش کلسترول، اضافه‌وزن، خطر سکته مغزی، کاهش فیبر و یبوست، کمبود مواد مغذی ضروری و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲

عوارض کوتاه‌مدت خوردن فست‌فود چیست؟

فست‌فودها کربوهیدرات و نمک زیادی دارند به همین دلیل باعث افزایش سریع قند خون، انسولین و فشارخون می‌شوند و ازآنجایی‌که کربوهیدرات به‌سرعت هضم می‌شود، افراد کمی بعد از خوردن فست‌فود، احساس گرسنگی و خستگی می‌کنند.

آیا خوردن فست‌فود بر توانایی باروری نیز تأثیر می‌گذارد؟

بله. یکی از مهم‌ترین عوارض خوردن فست‌فود چاقی در ناحیه شکم است که می‌تواند باعث بروز مشکلات هورمونی شود. این اختلالات هورمونی بر توانایی باروری افراد تأثیر می‌گذارند.

آیا خوردن ده روز یک‌بار فست‌فود مناسب است؟

هرچه میزان مصرف فست‌فود کمتر باشد، به طبع عوارض ناشی از آن نیز کمتر است؛ اما درمورد مقدار مجاز خوردن فست‌فود بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.