ارائه انواع رژیم‌های غذایی با بهترین متد

گوجه سبز یک میوه درختی سبزرنگ، ترش و آبدار است. این میوه در شهرهای مختلف ایران به نام‌های آلوچه، آلو سبز، گوجه جنگلی یا گوجه باغی نیز معروف است. گوجه سبز از خانواده آلو است و به‌صورت نرسیده خورده می‌شود. این میوه در مراحل ابتدایی رشد قرمز یا کمی زرد است و سپس سبزرنگ می‌شود. این میوه ترش و آبدار که به اسم آلوچه نیز شناخته می‌شود، حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی است و خواص زیادی برای سلامتی دارد. ارزش غذایی، فواید، مضرات و خواص گوجه سبز را با هم در این مقاله بررسی می‌کنیم.

 

پوجه سبز های شسته شده
خواص گوجه سبز چیست؟

 مواد مغذی موجود در گوجه سبز

یکی از مهمترین خواص گوجه سبز سرشار بودن از ویتامین C، آنتی اکسیدان‌ها و مواد معدنی می باشد.

مواد معدنی (پتاسیم، آهن، کلسیم)

گوجه سبز حاوی پتاسیم، آهن و کلسیم است. پتاسیم نقش مهمی در تنظیم فشارخون و سلامت قلب دارد و سدیم اضافی را از بدن دفع می‌کند. آهن موجود در گوجه سبز نیز می‌تواند به رفع علائم کم‌خونی مثل خستگی و ضعف کمک کند.

فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها

از دیگر خواص گوجه سبز فیبر موجود در آن می باشد که عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد و باعث از بین رفتن مشکلاتی مثل یبوست می‌شود. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در گوجه سبز نیز از بروز برخی بیماری‌های مزمن جلوگیری کرده و از سلول‌های بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.

گوجه سبز چه ویتامینی دارد

گوجه سبز حاوی ویتامین‌های C، K و A است. ویتامین C موجود در این میوه به تقویت سیستم ایمنی، ویتامین K به جلوگیری از لخته‌شدن خون و ویتامین A به تقویت بینایی کمک می‌کند.

 

چند گوجه سبز تازه
گوجه سبز برای گوارش، پوست، قلب و تقویت سیستم ایمنی مفید است.

 

فواید گوجه سبز

گوجه سبز سرشار از ویتامین و مواد معدنی است و فواید زیادی برای سلامی دارد. مهم‌ترین خواص گوجه سبز عبارت‌اند از:

–        تقویت سیستم ایمنی:  اثرات ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌ها

گوجه سبز منبع خوبی از ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌ها است. آنتی‌اکسیدان و ویتامین C سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند و مقاومت بدن را در برابر ابتلا به بیماری بیشتر می‌کنند. همچنین از التهاب و بروز برخی بیماری‌های مزمن نیز جلوگیری می‌کنند.

–        سلامت قلب و عروق:  نقش پتاسیم و فیبر در کاهش فشار خون و کلسترول

گوجه سبز دارای پتاسیم و فیبر است که برای سلامت قلب و عروق مفید هستند.

پتاسیم نه‌تنها سدیم اضافی را از بدن دفع می‌کند، بلکه روی عضلات قلب نیز تأثیر می‌گذارد و باعث کاهش فشارخون می‌شود. فیبر نیز باعث کاهش جذب کلسترول و در نتیجه کاهش کلسترول خون می‌شود.

–        بهبود هضم:  تأثیر فیبر بر عملکرد دستگاه گوارش

گوجه سبز حاوی مقادیر زیادی فیبر و آب است. فیبر باعث بهبود حرکات روده شده و دفع مدفوع را راحت‌تر می‌کند. در نتیجه خوردن آن به رفع یبوست، کمک می‌کند. ویتامین C موجود در گوجه سبز نیز از نفخ شکم جلوگیری می‌کند.

–        کاهش التهاب:  خواص ضد التهابی گوجه سبز

گوجه سبز حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان‌ها خواص ضد التهابی دارند. آن‌ها از سلول‌ها در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند و می‌توانند در رفع التهاب عضلات و مفاصل موثر باشند.

–        بهبود سلامت پوست:  نقش ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها

آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های C، A و K موجود در گوجه سبز به کلاژن‌سازی، تولید سلول‌های جدید، حذف سلول‌های مرده و کاهش التهاب پوستی کمک می‌کنند و باعث سلامت و شادابی پوست می‌شوند.

خواص گوجه سبز برای کبد

گوجه سبز به عنوان یک میوه غنی از مواد مغذی و آنتی اکسیدان می‌تواند باعث بهبود عملکرد کبد شود. همچنین گوجه سبز حاوی بنزوئیک اسید است که به پاکسازی کبد و دفع سموم از بدن کمک می‌کند و خوردن آن در درمان بیماری‌های کبد از جمله کبد چرب نیز موثر است.

مضرات گوجه سبز

گوجه سبز با وجود داشتن فواید زیاد، مضراتی هم دارد که عمدتاً در صورت زیادی روی در خوردن گوجه سبز ایجاد می‌شوند. این مضرات عبارت‌اند از:

 

سبز پر از گوجه سبز
زیاده‌روی در خوردن گوجه سبز مضر است.

حساسیت‌ها و واکنش‌های آلرژیک

گوجه سبز می‌تواند باعث حساسیت و واکنش‌های آلرژیک شود. حساسیت به گوجه سبز می‌تواند با علائمی مثل اگزما، خشک‌شدن، قرمزی و خارش پوست، مشکلات گوارشی مثل درد شکم و اسهال، سوزش و خارش در دهان و روی زبان بروز کند. در صورت مشاهده علائم حساسیت بهتر است سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید.

به والدین برای تغذیه و رشد کودکان، زنان باردار و افراد دارای حساسیت‌های غذایی توصیه می‌شود که گوجه‌سبز را زیر نظر متخصص تغذیه و با مشورت آن‌ها میل کنند.

خوردن گوجه سبز در بارداری

گوجه سبز ویتامین‌ها و مواد معدنی زیادی دارد که برای مادر و جنین مفید است؛ اما زیاده‌روی در خوردن آن می‌تواند باعث:

شود به همین دلیل بهتر است قبل از خوردن آن با پزشک خود مشورت کنید و هنگام خوردن گوجه سبز زیاده‌روی نکنید. فراموش نکنید که دندان‌های خود را کمی بعد از خوردن گوجه سبز مسواک بزنید تا از حساس شدن بیش‌تر دندان و آسیب‌دیدن مینای دندان پیشگیری کنید.

مصرف بیش از حد گوجه‌سبز

باوجودآنکه گوجه سبز فواید زیادی برای سلامتی دارد، زیاده‌روی در خوردن آن می‌تواند مضراتی در پی داشته باشد که عبارتند از:

تداخل با داروها

گوجه سبز مقدار زیادی پتاسیم دارد و خوردن بیش از حد آن ممکن است با داروهای کنترل‌کننده پلاکت‌های خون مثل کلوپیدوگرل تداخل داشته باشد و خطر خونریزی را افزایش دهد. همچنین گوجه سبز حاوی مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند با مکمل‌های حاوی آنتی‌اکسیدان تداخل ایجاد کند.

بنابراین، اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید، قبل از خوردن میوه‌ گوجه سبز بهتر است با متخصص تغذیه یا پزشک داروساز مشورت کنید.

ارزش غذایی گوجه سبز

ارزش غذایی این میوه خوش‌مزه به‌ازای 100 گرم به شرح زیر است:

مواد معدنی گوجه سبز

ویتامین‌ها

 

یک ظرف گوجه سبز
گوجه سبز آب، ویتامین‌، مواد معدنی و فیبر زیادی دارد.

 

کالری گوجه سبز  چقدر است؟

کالری گوجه سبز زیاد نیست. گوجه سبز به‌ازای هر 100 گرم 47 کیلوکالری انرژی دارد و حدود 160 گرم گوجه سبز (یک لیوان) در رژیم‌ غذایی معادل یک واحد در نظر گرفته می‌شود.

مقایسه با سایر میوه‌ها

گوجه سبز از خانواده آلو است؛ اما هم از نظر ارزش غذایی و هم از نظر ظاهری با آلوهایی که می‌شناسیم  تفاوت‌های زیادی دارد. به‌طورکلی آلوها نسبت به گوجه سبز، کالری و کربوهیدرات بیشتری دارند. ویتامین‌ها و مواد معدنی آن‌ها نیز بیشتر است.

هر کدام از میوه‌ها محبوبت و فواید خاص خود را دارند. گوجه سبز به دلیل نداشتن قند و داشتن کالری کم، محبوبیت زیادی دارد. طعم ترش و سفت‌بودن گوجه سبز نیز یکی دیگر از دلایل محبوبیت این میوه نوبرانه است.

گوجه سبز قند دارد؟

اغلب کارشناسان تغذیه معتقدند که گوجه سبز قند ندارد؛ اما در برخی سایت‌ها و منابع خارجی گفته می‌شود که گوجه سبز حاوی مقداری قند است. به همین دلیل توصیه ما این است که افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که قصد کاهش وزن دارند، درمورد خوردن گوجه سبز با متخصص تغذیه مشورت کنند.

گوجه سبز را چگونه نگهداری کنیم

گوجه سبز در فصل بهار موجود می‌شود. هنگام خریدن گوجه سبز باید دقت کنید و گوجه سبزهای سالم و باکیفیتی را انتخاب کنید. گوجه سبزهایی را بخرید که پوستشان آسیب‌ندیده باشد و لکه‌های تیره روی آن وجود نداشته باشد. گوجه سبزهای درشت و سفت از گوجه سبزهای ریز بهتر و خوش‌طعم‌تر هستند.این میوه تابستانی تنها چند روز در یخچال سالم باقی می‌ماند. به همین دلیل هنگام خرید گوجه سبز، بهتر است گوجه سبزهایی را که کمی سفت هستند را انتخاب کنید؛ زیرا گوجه سبزهای رسیده خیلی زود خراب می‌شوند.

روش‌های نگهداری گوجه سبز

بهترین روش نگهداری از گوجه سبز این است که آن‌ها را بعد از شستن خشک کنید و در یخچال نگهدارید اما اگر گوجه سبز نرسیده باشد، می‌توانید آن را تا چند روز در دمای اتاق نگه دارید. درصورتی‌که می‌خواهید گوجه سبز را برای مدت طولانی‌تری، مثلاً چند ماه، نگهدارید، بهتر است آن را در یخچال فریز و منجمد کنید یا با آن چیزهایی مثل ترشی و شور درست کنید.

برای حفظ تازگی و طعم گوجه سبزها، آن‌ها را در مقابل نور خورشید قرار ندهید. قبل از گذاشتن گوجه سبز داخل یخچال، آن‌ها را خشک کنید و داخل ظرف پلاستیکی شفاف یا یک کیسه پلاستیکی با چند سوراخ بگذارید.

 

دستی پر از گوجه سبز های تازه
برای ماندگاری بیشتر گوجه سبز، آن را تازه و باکیفیت بخرید.

گوجه سبز فریز شده /گوجه سبز منجمد

یکی از روش‌های نگهداری گوجه سبز در طولانی‌مدت فریز کردن گوجه سبز است. برای فریز کردن، گوجه سبزهای سالمی تهیه کنید و آن‌ها را خوب بشویید. با یک دستمال تمیز و بدون برز گوجه سبزها را خشک کنید و در یک کیسه زیپ‌دار قرار دهید. قبل از بستن کیسه، هوای آن را خالی کنید. پسته‌ها را داخل فریزر قرار دهید.

دستورهای ساده و خوشمزه با گوجه سبز

بیشتر مردم گوجه سبز را به‌صورت خام و مثل میوه‌های دیگر میل می‌کنند. برخی افراد دیگر نیز آن را خشک کرده یا با آن لواشک درست می‌کنند. برخی از افراد نیز عادت دارند از گوجه سبز در خورش استفاده کنند و با آن غذاهایی مثل خورش گوجه سبز و خورش بادمجان درست کنند یا آن را در انواع آش به کار ببرند.

یکی از روش‌های دیگر مصرف گوجه سبز هم استفاده از آن به عنوان ترشی یا شور است.

جمع‌بندی و توصیه‌های نهایی

گوجه سبز یکی از محبوب‌ترین میوه‌های بهاری و تابستانی است. این میوه حاوی ویتامین‌ها، مواد مغذی و مواد معدنی زیادی است و برای سلامتی فواید زیادی دارد. اما نکته حائز اهمیت این است که با وجود مفید بودن گوجه سبز، نباید در خوردن آن زیاده‌روی کرد. چراکه خوردن بیش از حد گوجه سبز می‌تواند منجر به مشکلات گوارشی و تشدید مشکلات کلیوی شود.

این میوه خوش‌طعم و دوست‌داشتنی را به میزان مناسب میل کنید و از فواید آن برای سلامتی بهره‌مند شوید.

دکتر خورشیدی

سوالات متداول

یک عدد گوجه سبز چند کالری دارد؟

هر 12 عدد گوجه سبز حدود 60 کیلوکالری و هر 100 گرم آن حدود 47 کیلو کالری انرژی دارد.

گوجه سبز چه خاصیتی دارد؟

خوردن گوجه سبز باعث تقویت سیستم ایمنی، تنظیم فشارخون، درمان یبوست، تقویت سلامت لثه‌ها، خون‌سازی و تقویت عضلات می‌شود.

ویتامین موجود در گوجه سبز چیست؟

گوجه سبز حاوی ویتامین‌های C، B1، B2، B3، K و ویتامین A است.

نحوه نگهداری کوجه سبز چگونه می باشد؟

گوجه سبز را باید در یخچال نگه داشت. این میوه حدود 4 روز در یخچال سالم می‌ماند و بهتر است آن را وقتی تازه است میل کنید.

آیا گوجه سبز قند دارد؟

به‌طورکلی گفته می‌شود که گوجه سبز قند ندارد؛ اما در برخی منابع خارجی ذکر شده است که گوجه سبز مقدار کمی قند دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *